Knoflooksoep een beetje Oosters

20171128_160142-cr-logo

Bereidingstijd (prepararse): ca. 60+60 min Aantal personen: 3-4 Gerecht: lunch Origine: Spaans

Knoflooksoep is van origine een Spaans gerecht genaamd ‘Sopa de Ajo’, het word bereid met o.a. aardappel en brood, een stevige wintersoep. Dit recept is even ander en maak je  deze soep op een Aziatische manier, met rijst en pepers. Het zijn een hoop verschillende handelingen, dat wel. Zowel in de Thaise als in de Indische keuken, bestaat er voor zover ik weet, geen recept voor. Het is een aparte soep die je niet alle dagen eet.

20171128_123440-cr-logo

INGREDIENTEN

 • 3-4 roosjes knoflook, gegrild
 • 7 verse Shiitake paddenstoelen, gegrild en gesnipperd en enkele in plakjes
 • 1 rode ui, gesnipperd
 • 1 rode Spaanse peper, dun schuin gesneden
 • 100-120 gram rauwe rijst
 • 1½ liter kippenbouillon
 • 1 takje citroenbasilicum, blaadjes gehakt
 • ½ tl komijnzaad poeder
 • 1 el lichte sojasaus
 • 1 el Golden Mountain saus
 • 1 el kristalsuiker
 • ½ el sesamolie
 • ½ tl geroosterde chilipoeder
 • ½ tl witte peper en zout naar smaak
 • 2 eieren, geklutst
 • zonnebloemolie (bakplaat, ui fruiten en knoflook)
 • geroosterde rijst (optioneel)
 • gedroogde cayennepeper als garnering (optioneel)
 • bieslook of lente-ui, gehakt (garnering)

20171128_132545-cr-logo

20171128_133654-cr-logo

20171128_134825-cr-logo

20171128_135909-cr-logo

20171128_142431-cr-logo

METHODE

 1. Maak 1,5 liter kippenbouillon (60 min trekken), gebruik daarbij, kip, bouillonblokje, ui, peper, gedroogde chili, knoflook, wortel, tijm, selderijblad. Wanneer klaar, gooi de ingredienten weg, doch bewaar de kip voor een ander gerecht. Zeef de bouillon.
 2. Ondertussen bereid je de knoflook en de Shiitake paddenstoelen voor. Snij de toppen van de knoflook roosjes af (besprenkel ze met wat olie) en snij de paddenstoelen door de helft. Olie de bakplaat een beetje in. Dan doe je deze voor ca. 30 minuten bij 160ºC-180ºC top-grill stand, roosteren. Hou de Shiitake in de gaten, draai ze tijdig om en wanneer ze eerder klaar zijn, verwijder je deze uit de oven. Rooster de knoflook nog even verder.
 3. Ook kun je nu alvast de rijst stomen. Het zou een optie kunnen wezen om de rijst in de bouillon te koken, doch in smaak maakt het niets uit. Het scheelt in tijd als je de rijst apart stoomt.
 4. Maak tevens de ui en de Spaanse pepers gereed. Neem een koekepan, doe daar een weinig olie in, de ui en de pepers en fruit deze kort.
 5. Als alles gereed is ga je beginnen met de soep. Haal de tenen knoflook uit de schil en maak ze fijn met bv een vijzel (optioneel). Snij de Shiitake in kleine stukjes, op een paar dan, die snij je in dunne plakjes voor garnering. Doe beide bij de bouillon en laat het zachtjes koken.
 6. Voeg de rijst en de andere ingredienten toe (behalve de sesamolie). De rijst en de knoflook moet volledig oplossen in de soep (net als rijstepap). Doe niet direct alle rijst erbij, de rijst is een enorme vochtabsorbeerder!
 7. Als je de soep even hebt laten rusten (op het sudderpitje/plaatje), dan zie je of je voldoende rijst hebt toegevoegd. Beter eerst te weinig rijst, dan te veel. Is het oké, dan ga je de soep pureren met een staafmixer, er moet een romige soep ontstaan.
 8. Proeven en eventueel de smaak bijstellen: peper, zout, chilipoeder, sesamolie, etc. OK, nu zachtjes laten koken en 2 eieren erdoor klutsen met een garde, het toevoegen van de voor geklutste eieren doe je met beleid. Je ziet niets terug van de eieren, doch je proeft het wel. Opdienen met wat toast, garneren met gehakte bieslook en een droge chili voor het aanzien. Klaar!

20171128_160211-cr-logo

Amerikaanse versie van ‘Sopa de Ajo’.

 

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s