Ziti met Marinarasaus (pasta uit de oven)

20171127_174102-cr-logo

Bereidingstijd (preparare): ca. 100 min Aantal personen: 3 Gerecht: hoofd Origine: Italiaans

Ziti is een Italiaans-Amerikaans pasta ovengerecht wat vele varianten kent. Het word vaak geserveerd bij Italiaans-Amerikaanse bruiloften. Een makkelijk en populair gerecht in de USA. Vandaag heb ik de ziti verdeeld over een grote en een kleine ovenschaal, das handig als je veel hebt of als je zoals in mijn geval wat wenst weg te geven. Deze ziti wordt feitelijk bereid met gedroogde basilicum, vermengd in de saus, doch wat gefrituurde basilicum garneren staat leuker en is minstens net zo lekker dan niet lekkerder.

20171127_150357-cr-logo

INGREDIENTEN Pasta

 • 100 gram Mozzarella (geen plakjes, want dat smelt niet)
 • ca. 250 gram pasta naar keuze
 • olijfolie
 • Marinarasaus
 • 2 prei zonder loof, gesneden
 • 2 takjes verse selderijblad, gehakt
 • basilicum (boombasilicum)

20171127_174629-cr-logo

METHODE

 1. Kook de pasta volgens aanwijzingen van de fabrikant, gebruik ruim zout en een paar druppels olijfolie. Wanneer klaar, bewaar wat kookvocht en zet de pasta even apart. (kookvocht komt handig bij het maken van de saus)
 2. Verwarm de Marinarasaus en mix de gesneden prei plus de selderijblad erdoorheen.
 3. Nu mix je de pasta erdoor heen. Het is aan jou in te schatten wat de juiste verhouding moet zijn. Begin in eerste instantie met de helft van de pasta.
 4. OK, nu ga je de ovenschotel maken. Neem een glazen ovenschaal, waar alles in past. Eerst doe je de schaal vullen met de Pasta met Marinarasaus, dan een laagje Mozzarella erover.
 5. Dan 15 minuten in een voorverwarmde oven bij 160ºC -180ºC op hete lucht stand en daarna nog eens 10-15 minuten op top-grill stand. E.e.a. is afhankelijk van de capaciteit van je oven en de temperatuur van je gerecht (wellicht komt het uit de koelkast) Klaar! (eventueel eerst afdekken met aluminiumfolie)
 6. Ondertussen ga je de basilicum frituren, even wat olie in de pan, blaadjes erbij en blijven roeren tot ze knapperig zijn geworden. Dat gaat heel snel, je frituur gauw te lang, dus pas op. Als ze klaar zijn neem je ze direct uit de pan en leg ze even op een keukenpapiertje.

MARINARA SAUS

INGREDIENTEN

 • 300 gram rundergehakt
 • 2 el tomatenpuree
 • 1 tl kristalsuiker
 • water
 • kookvocht
 • 1 bouillonblok rund, verkruimeld
 • 1-2 el olijfolie
 • 1 kleine witte ui, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook gehakt
 • 10 rijpe tomaten, ontveld en in blokjes
 • ½ tl zout
 • 1 tl tijm
 • 1 tl oregano gedroogd
 • ½ tl zwarte peper
 • ½ tl geroosterde chilipoeder

20171127_154148-cr-logo

20171127_170509-cr-logo

METHODE

 1. Ontvel de tomaten, door ze even te koken. Daarna snij ze in blokjes. Bereid alle andere ingredienten van de lijst voor en zet ze klaar.
 2. Neem een sauspan en ontzuur de tomatenpuree door het zachtjes te verwarmen en suiker toe te voegen. We constant blijven roeren. Je ruikt wanneer de zurigheid uit de tomatenpuree is getrokken. Wanneer klaar een beetje kookvocht erbij doen.
 3. Neem een medium koekepan met anti-aanbaklaag, doe daar wat olijfolie in, de knoflook , ui en het gehakt. Fruit deze tot de uien een beetje glazig zijn geworden en het gehakt gestold is.
 4. Daarna voeg je toe, de tomaten, peper, zout, tijm, bouillonblokje, oregano, chilipoeder, tomatenpuree en een beetje kookvocht, mix het goed en laat het geheel stoven met afgesloten pan op lage warmtebron, tot je een mooie saus hebt verkregen. Roer en proef de saus, wellicht wil je de smaak nog iets bijstellen.

NB. Al vanaf 30 minuten stoven is de saus bruikbaar, doch wil je deze geheel laten in koken, dan duurt dit ongeveer 1,5 uur. Een andere optie is om de saus te pureren met een staafmixer. Een feit is dat een ingekookte saus veel krachtiger van smaak is.

20171127_174050-cr-logo

Ander recept voor Ziti.

 

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s