Amerikaans Gehakt uit de oven (classic meatloaf)

20180113_180319-cr-logo

Bereidingstijd : 20+60 min Aantal personen: 4-6 Gerecht: hoofd Origine: Amerikaans

Klassiek recept voor Amerikaans gehakt en de smaak is helemaal top. Als je dit gaat maken is het handig om een keukenmachine en een keuken pipet bij de hand te hebben. Je moet de groenten heel fijn snijden, dat duurt lang met de hand en met de blender heb je kans dat het een papje word. Dat gaat ten koste van de stevigheid. Tijdens het bakken komt er veel vocht vrij en ook veel vet als je bv gewoon rundergehakt gebruikt. Dan heb je een keuken pipet nodig om het overtollige vocht af te zuigen.

Gebruik een ovenschaal. De geschatte tijd om te garen is van een aantal zaken afhankelijk, de dikte van je gerecht, de dikte van de gebruikte schaal, de kwaliteit van je oven. Maar ook de stand, hoe verwarm je? Het kan zijn dat je gehakt toch nog te vet is en/of je groenten te veel vocht afgeven, dan wordt het erg lastig om zonder een bakvorm te gaan bakken. Enfin, zelf doen en dan ontdek je dit vanzelf.

Als je klaar bent, even 10 minuten laten rusten, voordat je het gehakt aansnijdt. Serveren met gebakken aardappeltjes of puree, frisse salade of juist warme groenten. Wat je lekker vind. Is je meatloaf goed gelukt, dan kun je deze in een geheel uit de vorm halen.

20180113_155216-cr-logo

INGREDIENTEN

 • 1000 gram rundergehakt met 10% vet
 • 1 wortel
 • 1 stengel bleekselderij
 • bosje bieslook, gehakt
 • 4 champignons of andere witte paddenstoelen
 • 1 kleine ui
 • 1 kleine rode paprika
 • 1 rode Spaanse peper
 • 3 tenen knoflook
 • 1 el Worcestershire saus
 • 2-3 ei geklutst
 • 2 tl Italiaanse kruidenmix
 • 2 tl zout
 • 1 tl zwarte peper
 • ½ tl geroosterde chilipoeder
 • 8 el paneermeel of broodkruim, das nog beter
 • 2 tl-1 el Maizena (optioneel)
 • 1 tl olijfolie (invetten schaal)

20180113_165904-cr-logo

INGREDIENTEN topping

 • 2 el bruine suiker
 • 2 el tomatenketchup
 • 2 el Dion mosterd

20180113_162315-cr-logo

20180113_163902-cr-logo

20180113_164630-cr-logo

METHODE

 1. Verwarm de oven voor op 160ºC.
 2. Snij, hak of gebruik een keukenmachine op alle groenten en knoflook fijn te malen. Met de blender kan ook, doch dan wordt het snel pap.
 3. Neem een ruime schaal, doe het gehakt en de vermalen groenten, de Worcestershire saus, kruiden en het geklutste ei erin. Mix dit met beleid door elkaar, want het moet niet compact worden, wel stevig. Na enkele minuten moet je klaar zijn met mixen. (ik mix als volgt; eieren, kruiden, saus, groenten, paneermeel, vlees)
 4. Er zijn verschillende methoden om tot een brood/cakevorm te komen. a) je neemt een bakvorm, vet deze in met olijfolie en vul deze met het gehakt b) je neemt een wijde bakplaat/schaal, bedek deze met aluminiumfolie en vorm een brood/cakevorm met je handen. Gebruik koude en natte handen om te vormen c) je neemt schalen naar eigen idee, bv rond.
 5. OK, het gehakt is gereed om in de oven te gaan. Breng de temperatuur naar 200ºC en ga eerst het gehakt voorbakken voor ca. 15 minuten.
 6. Ondertussen mix je de ingredienten voor de topping. Je mag eventueel als je dit lekker vind ook wat extra pit erdoor mixen, bv pittige chilisaus of Tabasco. (of een Spaanse peper bij de groenten gedaan, dat was voldoende)
 7. Daarna neem je de schaal uit de oven (erg heet) en ga je de topping aanbrengen. Dat kun je gewoon met een lepel doen. Daarna het gehakt terug in de oven en verder bakken voor ca. 20 minuten. Wederom de schaal uit de oven nemen en met een keukenpipet het overtollige vocht afzuigen.
 8. Nu de meatloaf afbakken in de laatste 25 minuten. Klaar.

20180113_180314-cr-logo

Een echte Amerikaanse maakt em.

Advertentie

Een gedachte over “Amerikaans Gehakt uit de oven (classic meatloaf)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s