Smoked BBQ Saus (natuurlijke ingredienten)

20170908_155939-cr-logo

Bereidingstijd: ca. 90 min Aantal personen: nvt Gerecht: saus Origine: Amerikaans

Het is altijd handig om een recept voor BBQ saus in huis te hebben, doch de gerookte versies worden tegenwoordig volop bereid met vloeibare rooksmaak of met Melasse. Ik ben van mening dat dit ook anders kan, door sommige ingredienten eerst te roosteren.

Ter verduidelijking, de geroosterde ingredienten gebruik je om de rooksmaak aan te onttrekken en worden dus niet in de saus gebruikt, vandaar dat je deze ook op een bepaald moment even afspoelt, waarbij je het spoelwater in de saus gebruikt.

Deze saus is heel gemakkelijk thuis te maken, zonder chemische toevoegingen, zonder melasse. Zo gezond mogelijk.

20170908_095016-cr-logo

INGREDIENTEN

 • 440 ml ketchup
 • 320 ml water
 • 75 ml azijn
 • 150 ml bruine suiker
 • 10 korrels zwarte peper
 • 1 flinke rode ui grof gesneden
 • 1 rode paprika grof gesneden
 • 2 rode cayennepepers
 • 2 Thaise chili pepers (oranje) of gele Spaanse pepers (niet pittig)
 • 2 gedroogde cayennepepers (hoeven niet geroosterd)
 • ½ el Franse mosterd
 • ½ tl geroosterde chilipoeder
 • 2 roosjes knoflook
 • 1 el Worcestershire saus
 • 50 gram kristal suiker en 2 el bloem (eindfase)

20170908_095040-cr-logo

20170908_132246-cr-logo

20170908_152528-cr-logo

METHODE

 1. Voor-verwarm de oven op 160ºC, top-grill stand. Snij de bovenkant van de knoflook roosjes eraf, pel de buitenkanten er een beetje af. Maak de ui en de paprika schoon en snij deze grof. Was de cayennepepers en de Thaise chili pepers, snij deze door de lengte en verwijder het kontje.
 2. Leg alle ingredienten (1) op de oven bakplaat en rooster deze voor 30-60 minuten afhankelijk van de capaciteit van je oven. Wanneer klaar, hou ze even apart. Haal tussendoor eruit wat klaar is. Wat verbrand is gooi je weg.
 3. Doe de azijn, water, suiker en bruine suiker in een steelpan en verwarm zachtjes tot de suiker volledig is opgelost.
 4. Voeg nu alle andere ingredienten toe, inclusief de geroosterde. Deksel op de pan. Lage warmtebron. Laat de saus voor 1 uur zachtjes pruttelen. Af en toe even roeren, wellicht een beetje water erbij.
 5. Wanneer klaar, zeef de saus. Je hebt nu een gladde saus om mee verder te werken. Haal eerst de grote bestanddelen met een zeefje uit de saus, doe deze in een apart schaaltje. Giet er 200 ml heet water over en zeef opnieuw. Doe de gezeefde 200 ml bij de saus en roer even goed, daarna giet je de saus door een grotere zeef in een sauspan.
 6. Nu gaan we de saus dikker maken, zet de sauspan op gematigde warmtebron en breng het zachtjes aan de kook. Voeg toe 50 gram kristal suiker en 2 el bloem. Neem een garde of staafmixer om het goed door te roeren.
 7. De saus is klaar als deze de juiste dikte heeft bereikt.

NB. Je kunt de bloem met een garde erdoor mixen, maar een staafmixer zou het beter doen.

20170908_155602-cr-logo

Thaise gerookte spareribs.

 

Advertentie

5 gedachten over “Smoked BBQ Saus (natuurlijke ingredienten)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s