Ayam Bumbu Rujak Pedis (Gestoofde kip in pittige kokossaus)

20171009_171226-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak): ca. 140 min Aantal personen: 4 Gerecht: bij Origine: Indo

Gestoofde kip in pittige kokossaus. Als je een beetje bekend bent met de Indische keuken, zie je al snel dat dit gerecht eenvoudig is. Het is relatief snel klaar en de voorbereiding is eenvoudig. Het zou zelfs zomaar kunnen wezen dat je het al binnen een uur op tafel hebt. Wil je de kip echt zacht hebben, dan moet het toch wel langer opstaan. Ondanks alle pepers die erin gaan is het beslist niet te heet.

NB. Het is de bedoeling dat je een saus overhoud, die je over je rijst en kip schenkt. Het kan zijn dat je nog even moet door stoven als de saus nog niet dik genoeg is. Laat de deksel er dan volledig af en bij gebruik van hogere warmte, erbij blijven en de kip regelmatig ‘lossen’ van de bodem van de wok, anders verbrand deze! Ga je langer stoven (2 uur) dan zal de saus de juiste dikte hebben. Let op het laatst wel op dan. Ander idee is om de kip tijdelijk uit de pan te nemen.

20171009_152233-cr-logo

INGREDIENTEN

 • 1 kg kip (bv kippenpoten ca. 10 stuks)
 • 1 bouillonblok kip
 • 2 grote tomaten
 • ½ tl zout
 • 1 el palmsuiker
 • 400-500 ml coconut cream milk
 • zonnebloemolie
 • 2-3 tl tomatenpuree

INGREDIENTEN BUMBU

 • 6 citroenblad zonder hart
 • 10 rode Spaanse pepers (of meer)
 • 10 rode bird’s eye chilies of cayennepepers (naar smaak)
 • 2 cm kencur of vervanger zoals Chinese gember of gewone gember
 • 6 tenen knoflook
 • 6 geroosterde kemirinoten of 12 amandelnoten
 • 2 tl garnalenpasta

20171009_154552-cr-logo

20171009_160205-cr-logo

20171009_160830-cr-logo

20171009_164555-cr-logo

METHODE

 1. Was de kip, dep deze enigszins droog en bestrooi deze met zout. Zet het even apart.
 2. Bereid de bumbu voor; vermaal de bird’s eye chilies of cayennepepers, knoflook, noten en gember tot een pasta. Snij de Spaanse pepers dun en schuin af. Los de garnalenpasta op in een beetje warm water en snij de tomaten in blokjes.
 3. Neem een grote wok met anti-aanbaklaag, doe daar voldoende olie in en braad de kip even aan. Wanneer klaar, kip uit nemen en apart zetten. Olie weggooien en wok schoonmaken.
 4. Ok, nu ga je de bumbu afmaken. Neem dezelfde grote wok, doe daar wat olie in, de vermalen pepers plus de rest van de ingredientenlijst ‘bumbu’, behalve de opgeloste garnalenpasta. Fruit dit voor enkele minuten en als het ruikt voeg je de opgeloste garnalenpasta toe. Nog even goed doorroeren.
 5. Wanneer klaar, verkruimel je het bouillonblokje erbij, de tomaten en de suiker. Nog even goed omscheppen voor enkele minuten.
 6. Zo, nu de kip erbij, de coconut cream milk en tomatenpuree erbij en laten stoven op lage warmtebron voor zo’n 60-120 minuten. De deksel niet geheel afsluiten.
 7. Klaar.

20171009_171210-cr-logo

Jakarta Street food.

Advertentie

5 gedachten over “Ayam Bumbu Rujak Pedis (Gestoofde kip in pittige kokossaus)

   1. Ik dacht dat Spaanse peper hetzelfde was als lombok. Wat is het verschil?

    Like

   2. Sorry voor de late reply, via FB is het veel gemakkelijker, dan zie ik het direkt. Als je kijkt op het blog onder ‘begrijpelijk’ daar heb ik een stukje geschreven. Het meest vervelende is dat overal ter wereld er verschillende namen aan worden gegeven. Spaanse pepers zijn in Nederland de grotere rode of groene pepers, soms iets gekruld. In de regel 10 tot 15 cm lang en zo dik als een duim. Lombok zijn Cayenne pepers, rood of groen, ca. 6cm lang en dun. De Spaanse pepers zijn heel gematigd scherp, terwijl de lomboks erg scherp kunnen wezen. Van Cayenne pepers maken ze ook de chilipoeder van, als vlokken of geroosterd (veel heter). Dan gebruiken we ook heel vaak rawit, ook rood en groen. Klein, ook beter bekend als Bird’s eye. Die zijn een stuk heter. Meer info staat op het blog. Groet, de Admin.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s