Daging Bumbu Agee (zoet Indisch stoofvlees)

20171030_180124-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak) : 270 min Aantal personen: 4 Gerecht: hoofd Origine: Indo

Indonesisch Timorees, zoet-zuur stoofvlees gerecht met kokos. Een smaak die je niet direct verwacht van de Indische keuken. Het gerecht neemt wel wat tijd, eerst 1½ uur stoven, daarna nog een keer stoven voor ca. 3 uur. Normaal gesproken gaat er 2 x zoveel palmsuiker bij, in het voorbeeld is dit teruggebracht naar 3 el op 800 gram vlees. Je kunt eventueel gedroogde cayennepepers en een beetje kurkuma erbij doen. Beide ingredienten horen er officieel niet in.

Het beste is om tamarindesaus te maken van verse tamarindepulp, het recept vind je hier. Dit is een zoet-zuur stoof gerecht. Doch hou je erg van pittig, voeg dan tijdens het maken van de kruidenmix (bumbu) enkele gedroogde cayennepepers toe. Je kunt ook de coconut cream milk volledig vervangen voor geroosterde kokos.

TIP: Het gerecht komt beter tot zijn recht als je het gaat bakken (goreng). Je neemt een wok of koekepan en bak het gerecht op hoge warmtebron. Je blijft omscheppen tot je de gebakken kokos ruikt.

20171030_095819-cr-logo

INGREDIENTEN

 • 800 gram stevig rundvlees met een beetje vet
 • 6 el geroosterde kokos
 • 3 rode ui, grof gesnipperd
 • 5 tenen knoflook, gehakt
 • 3 cm gember, gehakt
 • 4 kemirinoten of 8 geroosterde amandelnoten, gebroken
 • 3 cm galanga, heel
 • 4 citroenblad, zonder hart
 • 8 el tamarinde saus of tamarinde water (assem 4 el)
 • 3-6 el bruine suiker of palmsuiker
 • 3 citroengras in vieren
 • 1-8 gedroogde cayenne pepers (optioneel)
 • water
 • 150 ml coconut cream milk (of vervangen voor geraspte kokos)
 • ½ tl kurkuma (optioneel)
 • ½ tl zout
 • ½ tl zwarte peper
 • zonnebloemolie

20171030_132325-cr-logo

20171030_133711-cr-logo

METHODE

 1. Was het vlees en snij deze in royale blokken en bestrooi het met zout. Neem een medium wok met anti-aanbaklaag, doe daar wat olie in en braad het schroei het vlees rondom dicht.
 2. Daarna voeg je voldoende heet gekookt water toe, tot het vlees net onder staat. Breng het water aan de kook, daarna stoven met gesloten wok op lage warmtebron voor 1½ uur. In het eerste uur van het stoven, schuim je regelmatig het water af om zo alle verontreinigingen uit het vlees te verwijderen. Wanneer klaar, heb je de basis voor je Indische stoofvlees. Haal het vlees uit de wok, gooi het kookvocht weg en zet het even apart.
 3. Ondertussen neem je een 2e wok en ga je de bumbu maken. Neem een wok of hapjespan, doe er een beetje olie in en de ingredienten volgens de lijst, behalve de suiker, tamarinde, kurkuma, coconut cream milk en de kokos. Fruit het geheel op gematigde warmtebron tot het ruikt.
 4. Voeg nu het vlees toe en bak het zachtjes even een paar minuten mee. Mix het goed door elkaar. Voeg de kokos en de suiker toe, roerbak tot de kokos is aangebraden. (kokos roosteren gaat wat lastig met een volle wok, je kunt ook kiezen om het even apart te doen)
 5. Wanneer klaar, coconut cream milk, tamarinde, kurkuma, zout en bijvullen met water tot het net onder staat. Aan de kook brengen, daarna warmtebron laag, deksel op de pan en stoven voor 3 uren. Regelmatig controleren en af en toe omscheppen. Ook de overtollige kokosolie zo nu en dan verwijderen. Het is de bedoeling dat je een stevige saus overhoud, doch vermijd dat het aanbrand.
 6. Verwijder de citroenblad, citroengras en galanga, voordat je de saus gaat afmaken. Nu de warmtebron hoog en schep constant de Daging Bumbu Agee om tot je saus de gewenste dikte krijgt. Klaar.

20171031_124508-cr-logo

20171030_180129-cr-logo

Timor op de fiets bekijken.

 

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s