Sumatraanse gehaktballetjes in saus (bakso sumatra manis)

20180102_173118-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak): 60 min Aantal Personen: 3-4 Gerecht: bij Origine: Indo

Sumatraanse gehaktballetjes wat je rustig als hoofdgerecht kunt nemen, maar dan met 2-3 personen. Ideaal als bijgerecht, want het is zo klaar en je kunt dit makkelijk een dag van te voren maken. Je maakt dan de volgende dag pas de saus af, erg simpel. De smaak is gematigd pittig en zoet, het is niet aan te bevelen om iets aan het recept veranderen of toevoegen.

20180102_151925-cr-logo

INGREDIENTEN gehakt

 • 500 gram rundergehakt
 • bosje bieslook of lente-ui
 • 2 rode Spaanse pepers
 • 2 rode cayennepepers
 • 2 tenen knoflook
 • 1 ei
 • 2-3 el paneermeel
 • 2 vingers Chinese gember (lesser galanga)
 • ½ tl zout
 • ¼ tl zwarte peper

INGREDIENTEN saus

 • 3 tenen knoflook, gehakt
 • 2 rode cayennepepers in ringetjes
 • 1 grote rode ui, grof gesnipperd
 • 100 ml zoete sojasaus
 • 4 el oestersaus
 • 1 el Chinese rijstwijn
 • 1 el palmsuiker
 • 3 tl Maizena
 • 50 ml gekookt water
 • zonnebloemolie

20180102_153615-cr-logo

20180102_154404-cr-logo

20180102_155142-cr-logo

20180102_160438-cr-logo

METHODE

 1. Als eerste ga je de kruidenmix maken om het gehakt mee te mengen. Vermaal de Spaanse peper, cayennepepers, Chinese gember en de knoflook (ingredienten gehakt-lijst). Daarna hak het bosje bieslook/lente-ui fijn.
 2. Neem een ruime kom en kluts het ei, daarna mix de vermalen specerijen, zout en peper erdoor. Vervolgens het paneermeel erdoor mixen, daarna het gehakt en de bieslook. Kneed het goed door elkaar, in de regel 10 minuten kneden, om tot een gelijke smaak te komen. Immers de balletjes moeten hetzelfde gaan smaken. Wanneer klaar, zet het even opzij.
 3. Je gaat nu de saus maken, mix alles sauzen met elkaar in een schaaltje, dat werkt makkelijker. Los de Maizena op in wat warm water.
 4. Neem een medium wok met anti-aanbaklaag, doe daar wat olie in, de knoflook, lombok en de ui, fruit deze tot het ruikt. Dan voeg je toe de sausmix en de palmsuiker. Even verwarmen, dan de opgeloste Maizena plus de 50 ml gekookt water.
 5. Terwijl het verwarmd, ga je ballen draaien, zo groot als een mandarijn en die doe je in de wok met hete saus. De ballen zijn zo gedraaid en ga je rustig eerst 1 kant sudderen, wanneer stevig genoeg, draai je voorzichtig de balletjes om en sudder je de andere kant. OK, nu de deksel op de wok en de warmtebron laag en laat de gehaktballetjes maar garen voor zo’n 15-20 minuten. Ondertussen nog eens draaien.
 6. Nu ben je bijna klaar, neem de Sumatraanse gehaktballetjes uit de wok en plaats ze op een opdienschaal. Nu ga je de saus verwarmen op hogere warmtebron en al roerend moet deze dikker worden. Als de juiste dikte is bereikt, schep je de saus over de balletjes. Klaar!

20180102_173100-cr-logo

Sumatraanse tijgers….

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s