Khai Look Koey (Thaise zoetzure eieren)

20180201_175140-cr-logo

Bereidingstijd (กับข้าว): ca. 30 min Aantal personen: 3-6 Gerecht: bij Origine: Thai

Thaise eieren, daar zijn wel een paar recepten voor, dit is er 1 van. Deze lijkt sterk op de Indische Sambal Goreng Telor, met die verstande dat de Thaise versie in zijn geheel niet pittig is.

Je kunt de smaak zelf aanpassen, doch het behoort zoetzuur te wezen.

20180201_165538-cr-logo

INGREDIENTEN

 • 5-6 eieren, gekookt en gepeld (9 minuten)
 • 180 ml tamarindesaus
 • 60 ml palmsuiker
 • 60 ml vissaus
 • zonnebloemolie
 • 1 grote rode ui of sjalot, gesnipperd
 • verse koriander, gehakt (garnering) (je kunt ook selderijblad gebruiken)

20180201_171104-cr-logo

20180201_171828-cr-logo

METHODE

 1. Je gaat eerst tamarinde concentraat maken, neem een sauspan met 300 ml water en doe de kwart blok Thaise Tamarinde (met zaad en takjes) bij het water. Laat het zachtjes koken, zodat je zaad en takjes kunt verwijderen. Daarna door een zeef duwen met behulp van een pollepel. Heb je Thaise pulp tamarinde zonder zaad en takjes, gebruik je minder. Zet het apart.
 2. Neem een medium wok met anti-aanbaklaag, doe daar voldoende olie in en frituur de gekookte eieren tot deze krokant worden. Wanneer klaar, haal ze uit de wok en zet deze apart.
 3. Gebruik dezelfde wok om de uitjes te frituren, zachtjes frituren en voordat je denkt dat ze klaar zijn, verwijder je de uitjes uit de olie en leg ze op een stukje keukenpapier. Let op, ze zijn zo verbrand! Zet deze ook apart. Schenk de olie uit de wok en hou deze apart.
 4. OK, nu ga je de saus maken, gebruik wederom dezelfde wok en olie. Drie eetlepels olie zou voldoende moeten wezen om de saus te bereiden. Voeg de palmsuiker, tamarinde concentraat (ca.180 ml) en de vissaus bij de olie, verwarm het goed en mix het goed.
 5. Halveer de eieren en leg deze op een opdienschaal, schenk de saus erover en garneer met de gebakken uitjes en selderijblad of koriander. Tip: zet de overgebleven saus met selderijblad en de uitjes ook maar op tafel. Klaar!

20180201_175134(0)-cr-logo

Mark Wiens gaat een omelet nemen.

Advertentie

Een gedachte over “Khai Look Koey (Thaise zoetzure eieren)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s