Rijst : Wit , Geel en Nasi

20170811_070243-rijst-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak): 45 min Aantal personen: 3 Gerecht: bij/snack Origine: Indo

Rijst is het zaad van gras, even makkelijk gezegd. Het wordt voornamelijk in Azië en Afrika verbouwd. Je vind het over de hele wereld en dus ook legio verschillende recepten om rijst te bereiden. Er bestaan verschillende soorten rijst, doch Nasi Goreng wordt uitsluitend van witte rijst gemaakt. Onze voorkeur gaat uit naar Thaise Jasmin rijst, de betere kwaliteiten. Tante Reentje gebruikte altijd Surinaamse rijst.

Voor Indische Nasi Goreng of gele rijst, gebruik je altijd koude rijst (Thaise gebakken rijst gaat even anders, dat recept vind je hier ). Rijst wat te lang gekookt heeft, is zacht en kleverig geworden en niet geschikt om er Nasi Goreng van te maken. Daarom is een elektrische rijstkoker zo makkelijk, je kunt exact bepalen hoe nat je de rijst wilt hebben.

165 gram rauwe rijst is voldoende voor 2 personen.

stoom-rijst-cr-logo

GELE RIJST

Deze gele rijst is niet de befaamde Nasi Kuning, dat wordt heel anders bereid. Deze gele rijst heeft geen overheersende smaak, moet gewoon naar rijst blijven smaken, doch er leuk uit zien. Je maak het dus geel, met een tikkeltje kruiden. Je kunt de rijst ook geel stomen, recept vind je hier.

INGREDIENTEN

 • 300-330 gr rauwe rijst (3-4 personen)
 • ½ tl garnalenpasta
 • 2 gedroogde cayennepepers fijngehakt
 • ¼-½ tl kurkumapoeder, absoluut niet meer dan dat!
 • 2 el rijstolie
 • 2 tenen knoflook fijngehakt of gewreven
 • 1 tl zout

spice-2962769-rijst-cr-logo

METHODE

 1. Bereid de rijst voor een paar uur of een dag van te voren. Spoel het goed uit en stoom het met niet al te veel water, wel willen een iet wat stevige rijst zien.
 2. Als de rijst even een paar uurtjes heeft gestaan, is het goed afgekoeld en gedroogd en kunnen we beginnen. Eerst maak je de kruidenmix (bumbu), neem je een sauspan met anti-aanbaklaag, beetje olie erin, knoflook, gedroogde cayennepepers, kurkuma, garnalenpasta en zout. Dit ga je roerbakken, totdat je het ruikt. Als de garnalenpasta niet direct wil oplossen, dan doe je een klein scheutje water erbij. Ok klaar, zet maar even opzij.
 3. Gebruik een grote wok met anti-aanbaklaag (34 cm) om de de gele rijst te maken. (Dan kun je goed de rijst omscheppen, zonder dat het ernaast valt). Voeg olie toe, de kruidenmix (bumbu) en de koude rijst. Warmtebron hoog, houten spatel bij de hand.
 4. Maak de rijst ‘los’ in de wok en zodra de wok heet is, ga je de rijst omscheppen, blijven omscheppen totdat ALLE rijst geel is. Dan nog even een beetje aanbakken en klaar!
 5. Opdienen met plakjes komkommer.

restaurant-1762493-rijst-cr-logo

NASI GORENG

Das betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ en dat gaan je ook doen, we voegen slechts een beetje ingredienten toe. Ik zie soms op het internet de meest fantastische creaties, met veel groenten, vlees, doch dat is geen Nasi Goreng, dat zijn eenpansgerechten. Het is zelfs zo, dat je Nasi Goreng kunt maken die ‘finger lick’n good’ is, waar helemaal niks in zit 🙂

Ook een aardig recept om mee te beginnen is Nasi Goreng Makkie, dat vind je hier. En op de diabetespagina vind je Berat nasi recepten, die meer op eenpansgerechten lijken dan op Nasi Goreng. Die pagina vind je hier.

INGREDIENTEN

 • 300-330 gr rauwe rijst (3-4 personen)
 • 4 el zonnebloemolie
 • 1 rondje knoflook fijngehakt
 • 1 el tomatenpuree
 • 3 gedroogde cayennepepers fijn gehakt of 2 el sambal Oelek
 • 1 tl zout (begin met weinig zout, e.e.a. hangt af van je bacon keuze)
 • ½ tl garnalenpasta
 • 5  sjalotjes fijn gehakt of 5 el gebakken uitjes (dat recept vind je hier)
 • 2 tl zoete sojasaus (niet meer dan dit)
 • 120 gram bacon, in kleine stukjes
 • 2 eieren, om een omelet te maken

spices-2962766-cr-logo

METHODE

 1. Bereid de rijst voor een paar uur of een dag van te voren. Spoel het goed uit en stoom het met niet al te veel water, wel wil je een iet wat stevige rijst zien.
 2. Zet alle ingredienten klaar voor gebruik.
 3. Als de rijst even een paar uurtjes heeft gestaan, is het goed afgekoeld en gedroogd en kunnen we beginnen. Eerst maken we de bumbu, neem grote wok met anti-aanbaklaag (34 cm), beetje olie erin, knoflook, gedroogde cayennepepers, garnalenpasta en zout. Dit ga je roerbakken totdat je het ruikt. Als de garnalenpasta niet direct wil oplossen, dan doe je een klein scheutje water erbij. Ok klaar, warmtebron laag.
 4. Nu ga je bakken, warmtebron hoog, sojasaus en tomatenpuree erbij, even roerbakken, dan de rijst erbij. Los maken en omscheppen, blijven omscheppen, totdat de nasi een beetje rood word. De rijst bakt op dit moment nog niet.
 5. Nu de sjalotten en de bacon erbij en blijven we roerbakken, hoort de rijst een beetje knetteren. Aan de bacon en ui kun je zien of je nasi goreng klaar is.
 6. Ok, klaar, warmte eraf, deksel erop.
 7. Klus de eieren, bak een omelet. Snij deze in reepjes en garneer de nasi goreng ermee.

food-1412417-rijst-cr-logo

VARIATIES

 • Met stukjes kipfilet: bak de kipstukjes mee met de kruidenmix (bumbu), gebruik meer olie, wat zout en peper.
 • Met kleine Hollandse garnaaltjes, bak die mee op het moment dat de bacon erbij gaat.
 • Met sperzieboontjes: neem je uit blik of een potje en bak ze mee met de kruidenmix (bumbu).

20160811_181350-rijst-cr-logo

Video nasi goreng op straat, zo eenvoudig.

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s