Babi Bumbu Cin Semarang (varkensvlees met Chinese kruiden)

20171111_200204-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak) : 140 min Aantal personen: 4 Gerecht: bij Origine: Indo

Babi Bumbu Cin Semarang is een variatie op de gewone bumbu cin, wat met een geklutst ei word bereid en een mildere samenstelling van kruiden heeft. De Semarang versie is een lokaal recept, met aardappel en gekookte eieren. Er behoeft dus geen rijst bij gekookt te worden.

Een variatie op dit recept is het gebruik van varkenshaas (dat zouden dan medallions moeten worden), gedroogde cayennepepers en kippenbouillon ipv water. Of probeer eens een extra eetlepel zoete sojasaus.

20190529_081737-cr-logo

INGREDIENTEN

 • 500 gram hamlappen in reepjes
 • 2 prei zonder loof, fijn gesneden
 • 8 sjalotten of rode ui
 • 5 kemirinoten, geroosterd en gebroken
 • 4 tenen knoflook, gehakt
 • ½ tl komijnzaadpoeder
 • ½ tl gemberpoeder
 • ½ tl Chinese vijfkruidenpoeder
 • 2 aardappels, geschild en in blokjes
 • 4 eieren, gekookt
 • 2 takjes verse peper
 • peper en zout
 • 2 el sojasojasaus
 • water
 • zonnebloemolie
 • bieslook of lente-ui, gehakt (garnering)

20171111_192810-cr-logo

20171111_194412-cr-logo

METHODE

 1. Rooster de noten even in de oven, daarna vergruizen.
 2. Maak een marinade van sojasaus, vergruisde noten, 1 el olie, komijnzaad, vijfkruidenpoeder, gember, peper en zout. Voeg het vlees bij de marinade en laat het marineren voor minimaal 2 uur. Dek het even af.
 3. Kook 4 eieren hard, pel deze en zet ze even opzij in een bakje water.
 4. Wanneer het vlees lang genoeg gemarineerd is, neem een grote wok met anti-aanbaklaag, beetje olie erbij en het vlees en bak deze rondom bruin. (marineren: bv ’s morgens afgedekt in de koelkast zetten, ’s middags bereiden)
 5. Dan de ui en de knoflook erbij, even fruiten.
 6. Nu de prei, aardappels en de gekookte eieren, beetje water en stoof het geheel gaar (minimaal 20 minuten).
 7. Daarna op hoge warmtebron, omscheppen tot er geen vocht meer in de wok zit. Uiteraard in deze laatste fase van dit gerecht regelmatig omscheppen. Het moet wel droog worden en enigszins aanbraden, doch beslist niet verbranden. Let op de eieren.

NB. Je kunt ook het vocht grotendeels kunnen laten verdampen, waarbij je af en toe het gerecht even ‘lost’ van de bodem, zodat het niet verbrand. Voordeel is dat je aardappeltjes heel blijven. En het smaakt net zo goed.

20171111_200137-cr-logo

In het Engels heten ze candle nuts…..

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s