Sambal Bawang Putih (knoflook sambal)

20170801_143455-new-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak) : 45 min Aantal personen: nvt Gerecht: bij Origine: Indo

Knoflook Sambal, lekker, doch die tenen knoflook pellen daar is niet iedereen blij mee. Het is lekker bij het eten, maar het is heel handig om mee te koken. Dan is het toch wel makkelijk dat je het kunt pakken. Als je een half recept maakt, das minder werk en zo klaar. Er zijn meer dan 50 soorten sambal, de meest bekende is Sambal Oelek, daar zit bijna niks in en je kunt het op elke hoek van de straat kopen. Er bestaan ook sambals met vruchten, die blijven niet lang goed. Wel leuk om dat eens te proberen.

20190309_071457-new-cr-logo

INGREDIENTEN (grote pot)

 • 500 gram rode Spaanse pepers
 • 500 gram rode uien
 • 100 tenen knoflook
 • 8 el palmsuiker
 • 6 el zonnebloemolie
 • 8 el witte azijn

Er zijn helaas geen methode foto’s meer, je kunt even spieken bij een andere sambal, die vind je bijvoorbeeld hier. Ook staat er een prachtige andere versie van deze sambal bawang putih op de site, die kun je hier vinden.

METHODE

 1. Was de pepers, verwijder het steeltje (snij het kontje eraf) en snij ze in drieën. Pel de knoflook. Doe de knoflook en de Spaanse pepers in een blender en maal ze fijn. Gebruik een beetje warm water, dat maalt wat makkelijker.
 2. Neem een medium wok met anti-aanbaklaag, doe de olie erin en de peper/knoflook mix.
 3. Maak de uien schoon en snij in halve ringen. Doe ze bij de peper/knoflook mix in de wok.
 4. Roerbak dit geheel tot je het goed ruikt, je zal nog een redelijke vloeibare massa zien, dat komt goed. Nu de palmsuiker en de azijn erbij. Blijven roerbakken.
 5. De bedoeling is dat het water verdampt en de sambal met olie overblijft, dus blijven omscheppen.
 6. Op een bepaald moment is het water bijna weg, draai je warmtebron naar half, blijf omscheppen tot je de sambal hoort bakken. Bak het even, je moet als het ware de sambal even aanbraden en je ziet de olie boven komen. Dan is je sambal bawang putih klaar.
 7. Even af laten koelen, bewaren in een glazen pot die goed afsluit en in de koelkast zetten. Blijft maanden goed.

TIP: gebruik altijd een schone lepel of vork als je de sambal uit de pot haalt. Een slanke pot werkt het handigste als het om houdbaarheid gaat, je kunt dan makkelijke een scheutje olie op de sambal gieten. Dat sluit de sambal goed af.

20170801_143448-cr-logo

Is knoflook gezond?

Advertentie

3 gedachten over “Sambal Bawang Putih (knoflook sambal)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s