Ayam Bakar Bumbu Kuning (gele gegrilde kip)

20190312_180857-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak) : 90 min Aantal personen: 4 Gerecht: hoofd Origine: Indo

Geroosterde gele kip. Het doorgaat een aantal fases deze ‘Ayam bakar bumbu kuning’, het resultaat is toch wel apart. Succes zit vooral in de keuze van je kippenpoten, die mogen best wel dik wezen. Het roosteren dient dan ook snel te gaan, even bruinen en klaar. Anders word je kip hard en droog en alle smaak is verloren gegaan.

Wat ga je doen? Kruidenmix maken, kip aanbraden, stoven, kip grillen en saus maken van het stoofvocht.

20190312_142356-cr-logo

NB. Tamarinde extract kun je kopen of zelf maken. Van een blokje of vers. In het recept staat 3 eetlepels, doch als je het zelf maakt, bedoel ik ca. 100 ml warm water met opgeloste tamarinde blokje (zie foto). Neem je verse tamarindeblok, dan snij je af wat je nodig hebt en kook je dit zachtjes tot het geheel uit elkaar is gevallen. Verwijder de draden en de zaden. Je hebt dan een soort papje.

20190312_175200-cr-logo

INGREDIENTEN (kip)

 • 1,3 kilogram kippenpoten (8-10 stuks)
 • 250 ml coconut cream milk of santenblok
 • 3 citroengras, in 5 cm stukjes
 • ½ tl zwarte peper
 • ½ tl zout
 • 2 tl palmsuiker of andere suiker
 • 3 el tamarinde extract
 • zonnebloemolie voor fruiten en bakken
 • water
 • citroensap (optioneel)

20190312_144401-cr-logo

20190312_144901-cr-logo

INGREDIENTEN (bumbu)

 • 4 kemiri noten of 8 geroosterde amandelen, vermalen
 • 2 tenen knoflook, vermalen
 • 6 sjalotten of rode ui, vermalen
 • 2 tl kurkuma poeder
 • 4 citroenblad, zonder hart
 • 5 gedroogde cayennepepers, vermalen
 • 2 tl verse gember, vermalen of poeder
 • 2 cm galanga, vermalen
 • 2 tl korianderzaad, vermalen of poeder

20190312_145354-cr-logo

20190312_150020-cr-logo

20190312_150230-cr-logo

METHODE

 1. Was de kip en dep deze een beetje droog. Je kunt de kip besprenkelen met citroensap, ik heb het niet gedaan. Citroensap kan na enkele dagen bitter worden. Eventueel peper en zout (mag bij de kruidenmix).
 2. Omdat je straks een saus wilt maken, ga je eerst het e.e.a. vermalen. Je begint met de droge ingredienten, cayennepepers, korianderzaad en amandelnoten. Daarna de knoflook, galanga en gember. Wel eerst de galanga en gember klein snijden. Als laatste de ui.
 3. OK, nu de kruidenmix (bumbu) maken. Neem een grote wok met anti-aanbaklaag, doe daar voldoende olie in plus de ingredienten volgens de bumbu lijst. Fruit tot je het ruikt.
 4. Nu voeg je 2 extra el olie toe en de kippenpoten. Draai ze goed door de kruidenmix (bumbu). Voeg de citroengras, palmsuiker en de peper en zout. Mits je de peper en zout al niet in het begin over de kip gestrooid hebt. Roerbak tot de kip is gestold, dat is wat lastig, doch met een schepspatel kun je de kruidenmix (bumbu) en kip draaien. Wanneer klaar, draai de warmtebron laag.
 5. Doe nu de coconut cream milk of santenblok erbij en de tamarinde, vul aan met water (kip hoeft niet onder water te staan). Sluit de wok af en stoof de kip gaar in 40 minuten. De kip moet gaar wezen, doch mag niet uit elkaar vallen.
 6. Wanner klaar, draai de warmtebron uit. Haal de kip uit de saus en grill deze rondom bruin. NB. Ben je nog niet aan grillen toe, laat de kip mooi in de saus staan. (voor verwarmde oven: grill-stand 210ºC 10 min.)
 7. Al naar gelang de hoeveelheid water je hebt gebruikt, bepaald hoe dik je saus nu is. Verwijder alles wat niet eetbaar is uit de saus. Daarna zet je de warmtebron op medium tot hoog en ga je al roerend de het water in de saus verdampen. Als het een mooie dikte heeft gekregen, is de saus klaar. Je kunt je saus nu nog op smaak brengen met peper, zout, tamarinde en/of geroosterde chilipoeder.
 8. Serveer de kip en de saus apart, klaar!

NB. Je kunt de saus op smaak brengen met: 1 el kandijsuiker, 1 blokje tamarinde, ½ tl zout en ½ tl chilipoeder. Tamarinde blokje klein snijden en rustig laten oplossen.

20190312_180939-cr-logo

Das handig zeg. Deze mevrouw spreekt in Fahrenheit, dus 170ºF=77ºC en 200ºF=93ºC persoonlijk zou ik de oven op 110ºC zetten.

 

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s