Ayam Bumbu Asem Pedis (pittige stoofkip met citroensmaak)

20170817_164450-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak): 180 min Aantal Personen: 6 Gerecht: hoofd Origine: Indo

Pittige West-Sumatraanse stoofkip met citroensmaak. Het is niet al te makkelijk te maken, alhoewel het recept niet veel omhanden lijkt te hebben. Vooral dat zure tintje aan dit gerecht mee te geven, valt niet mee. En ongelimiteerd citroensap toevoegen, riskeer je dat het de volgende dag een bittere nasmaak zou kunnen hebben. Dus het zure, moet van de andere ingredienten komen, zoals de tamarinde, citroengras, citroenblad en tomatenpuree.

Thaise Tamarinde is tegenwoordig de beste en ook het meest gebruikt in Indonesië. Hoe je de sterkste tamarindesaus maakt vind je in een ander recept, dat staat hier. NB. De onderstaande kookmethode, geeft een minder zuur resultaat.

20170817_121146-cr-logo

INGREDIENTEN (kip)

 • 1½ kilo stevige kippenpoten/bouten (dat er goed vlees en vel aanzit)
 • 3 tomaten in halven
 • 3 citroengras in halven
 • 1½ el citroensap
 • 1½ tl kurkuma poeder
 • 5 el tamarinde water (is veel minder sterk dan saus)
 • zout
 • zonnebloemolie

INGREDIENTEN KRUIDENMIX (bumbu)

 • 20 rode cayennepepers, fijn gesnipperd
 • 10 rode Bird’s eye chilies, fijn gesnipperd
 • 6 tenen knoflook, gehakt
 • 1 tl kurkumapoeder + een beetje
 • 1 rode ui of sjalot, gesnipperd
 • 6 cm galanga, in schijfjes
 • 1½ tl garnalenpasta
 • water
 • ½-1 el tomatenpuree

20170817_124102-cr-logo

METHODE (tamarinde)

 1. Als je dus een blok met draden en zaden hebt gekocht, neem de helft ervan en doe deze met 200 ml water zachtjes aan de kook brengen. Wanneer de tamarinde zacht begint te worden prak je deze een beetje plat en vermeng het met het water. Je kunt dan met een vork de draden en zaden er tussen uit vissen.
 2. Dan voeg je nogmaals 200 ml water bij en breng het weer zachtjes aan de kook. Nu pak je een zeefje en schep je de vellen eruit, leg die op het zeefje en pers het vocht met een lepel terug in het pannetje.
 3. Je gaat beslist niet dood van een draadje, velletje of pitje, doch het mixed wat makkelijker als je de tamarinde bij de kip doet.

NB. Wat even handig om te weten is, is dat er zoete en zure tamarinde bestaat.

20170817_134847-cr-logo

20170817_141228-cr-logo

METHODE

 1. Was de kip en dep deze droog. Dan besprenkelen met citroensap. Even in laten trekken en na 5 minuten bestrooien met zout en kurkuma poeder. Een kwartiertje laten staan.
 2. Ondertussen bereid je wat voor om straks de kruidenmix (bumbu) te maken. Eerst ga je de cayennepepers, bird’s eye chilies en knoflook fijn malen in de blender. Hierbij gebruik je een klein beetje warm water, dat vermaalt makkelijk. Even apart zetten
 3. Tamarinde klaar zetten.
 4. OK, de kip heeft de kruiden geabsorbeerd, nu ga je de kip lichtelijk aanbraden in een grote wok met zonnebloemolie, dwz laten stollen en een licht bruine tint erop. Wanneer klaar, kip uit de wok, apart zetten, olie weggooien en maak je wok schoon.
 5. Neem nu dezelfde wok, olie erin, vermaalsel, gesnipperd ui, galanga, garnalenpasta, citroenblad en kurkuma. Roerbak tot je het ruikt. Warmtebron laag.
 6. Nu de kip erbij en goed draaien door de bumbu, daarna warmtebron iets hoger en nog even draaien met de kip dat het goed pakt. Das lastig met zoveel kip in de pan.
 7. OK, nu voldoende water erbij, dat de kip net niet onder staat. Tamarinde, citroengras en 1 tl zout erbij. Breng het aan de kook, daarna deksel erop, warmtebron laag en laten stoven voor ca. 2 uren.
 8. Na 1 uurtje stoven, verwijder je het citroenblad. Die heeft inmiddels zijn werk gedaan. Je ziet dat de kip al zacht begint te worden, doch er is nog te veel vocht in de wok.
 9. Een ½ uur stoven later voeg je de tomaten en de tomatenpuree toe. Kijk af in de wok, schep de kip om. Vergeet niet na ongeveer 2 uur stoven te proeven, dan kun je nog de smaak bijstellen.
 10. De Ayam Bumbu Asem Pedis is klaar als het vlees van het bot valt en je een weinig saus over hebt. Let op dat de kip niet aan de wok blijft plakken als er minder water in staat. In de regel begint de kip van het bot af te vallen na 2½ uur stoven.

20170817_164439-cr-logo

Mark Wiens eet gegrilde kip in Lombok.

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s