Bereidingstijd (makan masak) : 180 min Aantal personen: 4 Gerecht: bij Origine: Indo
Madura, in het Nederlands ook Madoera geschreven, is een eiland ten noorden van Oost-Java, Indonesië. Niet ver van de plaats Soerabaja, een plek waar Tante Reentje ook vaak heeft vertoefd.
Soto Madura is een lichte soep, waar veel variatie in is. Dit recept is een rundvleesversie, die wel wat meer tijd neemt, daar rundvlees langer moet garen. Soto maken altijd is altijd een hoop werk. Je gaat eerste een bouillon maken, daarna een kruidenmix (bumbu) en vervolgens combineren en afmaken.
Het is niet aan te bevelen om de schijfjes galanga en de partjes citroengras te nuttigen. Zelf even gebakken knoflook maken is zeer zeker de moeite waard en geeft een extra smaaksensatie.
TIP: eventueel na het bouillon trekken, zou je het vlees uit de soeppan kunnen zeven en meebakken met de bumbu. Iets meer werk, doch je vlees krijgt hierdoor veel meer smaak.
INGREDIENTEN
- 500 gram mager mals rundvlees
- 1,4 liter water
- ½-1 bouillonblokje rund
- ½-1 tl zout
- 5 sjalotten, gesnipperd
- 2 kleine rode uien, gehalveerd
- 4 tenen knoflook
- 10 zwarte peperkorrels
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 kemirinoten, vergruist
- 1 tl kurkumapoeder
- 4 rode cayennepepers, gesnipperd
- 2 cm verse gember, gehakt
- 2 cm galanga, plakjes
- 1 eetlepel geroosterde rijst, het recept is hier
- snufje nootmuskaat
- 2 citroengras, 3 cm partjes mag ook in halven
- 3 citroenblad
- 1 laurierblad of daun salam
- 2 pakjes glasmie
- 1/2 kleine Chinese kool, wassen en dan grof snijden
- zonnebloemolie
GARNERING
- limoen in partjes
- gebakken knoflook, recept vind je hier
- selderijblad
- bieslook of lente-ui, gesnipperd
- sambal
- gekookt ei
- tomaat, partjes
- rode Spaanse peper, schuin gesneden
METHODE
- Kook het vlees voor zo’n 20 minuten, daarna giet het af. Wanneer enigszins afgekoeld, snij het vlees in kleine blokjes of reepjes. Zet het apart.
- Nu ga je bouillon maken voor de soep. Neem een soeppan met ietsje meer dan 1,4 liter water (ivm verdampen), doe daar het vlees in, zout, rode ui, peperkorrels, korianderzaad, laurierblad en citroenblad. Laat het een uurtje zachtjes koken op lage warmtebron en afgesloten pan. Wanneer klaar, verwijder in ieder geval de rode ui, laurier- en de citroenblad. Mag natuurlijk ook langer.
- Om de soep te maken, moet je eerst een kruidenmix (bumbu) maken. Neem een wok met anti-aanbaklaag, doe daar wat olie in en vervolgens de cayennepeper, galanga, citroengras, gember, knoflook, sjalotten, kemiri noten en kurkuma. Roerbak het geheel tot je het ruikt. Daarna voeg je de inhoud van de wok bij de bouillon. Even doorroeren.
- Vervolgens doe je de Chinese kool, geroosterde rijst, bouillonblok en het snufje nootmuskaat erbij. Laat het nog zo’n 60 minuten stoven.
- Nu de tomaat en de bieslook toevoegen, nog even zo’n 10 minuten stoven en je soep is bijna klaar. Onder tussen week je de glasmie in wat water, hak je de selderijblad en zet je de halve gekookte eitjes klaar.
- Neem de soepkommen, doe daar wat glasmie en een half eitje in, soep erop. Garneren met gehakte selderijblad en gebakken knoflook. Klaar!
Documentaire over lokale visser die uitkijken naar illegale vismethodes.