Pallu Basa (rundvlees curry met kokos)

20160921_175614-new-cr-logo

Bereidingstijd (makan masak) : 240 min Aantal personen: 3 Gerecht: hoofd Origine: Indo

‘Resep Masakan Pallu Basa Khas Makassar’; speciaal recept Pallu Basa uit Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. En speciaal is het en heet, een ongelofelijke rundvlees curry die je eens gegeten moet hebben. Het lijkt veel werk, doch de meeste tijd gaat in het wachten zitten. Je kunt dit gerecht ‘nat’ of ‘droog’ genieten, waarbij de droge versie aanmerkelijk anders smaakt.

Het handigste is als je een kokosnoot koopt, dan heb je die ingredienten alvast in huis. Anders gedroogde kokos uit een zakje, plus 250 ml coconut cream milk of santenblok verdunt met water.

coconut-1501334-cr-logo

INGREDIENTEN

 • 500 gram rundvlees. blokjes of reepjes
 • 75 gram geraspte kokos
 • 500 ml kokosmelk of geconcentreerde kokosmelk verdunt
 • 1 citroengras, in 3 cm stukjes
 • 2-3 cm kaneelstok
 • 1-2 tenen knoflook, gehakt
 • mespuntje nootmuskaat
 • 50 gram cayennepepers, heel zonder kontje
 • 4 sjalotten of rode ui, grof gesneden
 • 3 cm galanga, in schijfjes
 • ½ el korianderzaad of poeder
 • 10 zwarte peperkorrels
 • ½ tl komijnzaad
 • 1 steranijs
 • ½ tl zout
 • zonnebloemolie
 • 2 el tamarinde extract

20160921_140439-new-cr-logo

20160921_141433-new-cr-logo

METHODE

 1. Bereid de kokos voor, gebruik je verse kokos uit je kokosnoot, hou er rekening mee dat het gewicht met 10% reduceerd nadat je het hebt geroosterd. Neem een bakplaat, verdeel de kokos over de plaat. Zet je oven op 180ºC top-grill stand en rooster de kokos droog met een licht bruin tintje. Reeds gedroogde kokos zal vast veel sneller gaan, dus erbij blijven. Hussel enigszins.
 2. Was het rundvlees en snij het in blokjes of reepjes.
 3. Neem een medium wok met anti-aanbaklaag, doe de olie erin en alle kruiden van de lijst. Roerbak ze tot je het ruikt.
 4. Nu het vlees erbij, roerbak totdat het vlees is gestold. Warmtebron nu laag zetten.
 5. Voeg nu de kokosmelk toe (of de andere combinatie), sluit de wok af en stoof het vlees gaar in ongeveer 3 uur. Het vlees moet net niet bedekt zijn met vocht, zelf gebruik een combinatie van geconcentreerd en water. Als 500 ml te weinig is, gewoon iets extra erbij vullen. De tamarinde voeg toe als je bijna klaar bent met stoven.
 6. Het is de bedoeling dat je gestoofd vlees in een saus overhoud en niet in een ‘soep’. Vooral op het laatst regelmatig even omscheppen, want ondanks dat je een wok met anti-aanbaklaag gebruik, kan het toch aanbranden. De ‘natte’ versie is nu klaar!
 7. Droge versie gaat als volgt, neem het vlees uit de saus (niet uitlekken) (bewaar de saus voor bij het eten). Neem een koekepan met een beetje olie, bak het vlees rondom met geraspte kokos. Das dus, even aanbraden, je ziet de kokos iet wat bruinen en klaar!

20160921_175634-new-cr-logo

Deze Indiase mevrouw laat zien hoe het moet.

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s